Standup med kasteløs komiker, litterære samtaler om antikolonialisme, konserter og filmvisninger står på plakaten til Melahuset denne våren.
Å markere den internasjonale kvinnedagen har vært en fast programpost siden Melahusets oppstart i 2017, og i år blir det både en frokost i samarbeid med MiRA-senteret og et kveldsarrangement med konserter, appeller og DJs i samarbeid med Kvinnefronten.
– Kvinnekamp er også en antirasistisk kamp, og Melahuset markerer 8.mars med å belyse temaer som kvinners rettigheter, undertrykking og interseksjonalitet i et nyansert perspektiv, sier Melahusets direktør Khalid Salimi.
Raga, hiphop og nye varianter av jazz og andre musikktradisjoner
I tillegg til konsertene med LINNIA, Nadia Essah, PAVNA og Sarah Camille på 8.mars, blir det konserter med Ivan Mazuze Group i mars, i april blir det en konsert med musikere innen den sør-vietnamesiske folkemusikktradisjonen Đờn ca tài tử og i juni spiller Nils Petter Molvær sammen med blant annet Rohini Sahajpal og Jai Shankar. Konsertserien Ragatid fokuserer på klassisk musikk fra Sørøst-Asia og denne våren spiller Uma Ranganathan, Shantala Subramyanam Trio og Raganor. Også konseptet All Hail the Queen, som løfter frem kvinnelige hiphop- og r&b-artister, er tilbake og første konsert i april blir med Kristine Blir Rapper og PAVNA, og i mai opptrer blant annet RÜ, Zae Aio og Lea. Nyege Nyege er Øst-Afrikas største musikkfestival og kombinerer elektronisk musikk fra Afrika med andre musikktradisjoner, og i mai er Melahuset en av scenene når Nyege Nyege Remix Oslo inntar byen.
Kampen mot klasse og kolonialisme
I februar kom Mirjam Idriss ut med den kritikerroste romanen «Halvt» der hun skriver om Norges mørke kolonihistorie i Karibia. I april kommer hun til Melahuset i en samtale som ledes av Selma Benmalek. I mars blir det norsk premiere på dokumentarfilmen «Walter Rodney: What They Don’t Want You to Know» som utforsker livet historikeren, politikeren og aktivisten Walter Rodney og hvordan hans idealer fortsatt preger dagens globale kamper og sosiale bevegelser. I juni blir det lansering av boka «Frantz Fanon: the rebel’s clinic» og forfatter Adam Schatz møter journalist og forfatter Yohan Shanmugaratnam til samtale.
Hva skjer når en såkalt kasteløs begynner å tulle og kritisere det indiske kastesystemet og samfunnet? Den indiske standup-komikeren Manjeet Sarkar er en dalit, en såkalt kasteløs, og bruker humor til å formidle sitt perspektiv på kaste, klasse og kontrastene mellom det landlige og det urbane livet. Han er den første kasteløse komikeren som har opptrådt i FN og i april kommer han til Melahuset i forbindelse med visningen av dokumentarfilmen om hans liv «Untouchable: Laughing Out Caste». Etter filmen blir det et standup-show med Manjeet Sarkar.
Panelsamtaler, slam og kunst
I år er det også valg i verdens største demokrati, India, og i den forbindelse arrangeres det ulike panelsamtaler som gjør opp status og problematiserer den politiske utviklingen i India det siste tiåret. Melahuset fortsetter også med MelaFantasi, som er arrangementer for barnehager, og inviterer denne våren til alt fra opera til rockekonsert for de yngste. På Slam «Shake» poesikvelder kan publikum oppleve både nye og mer etablerte slampoeter, pop up-kunsthappeningen KOBE viser kunst fra ulike Oslobaserte kunstnere og Grenseløst Oslo er trygge og rusfrie møteplasser som bruker kulturelle innslag og aktiviteter for å ta opp temaer som identitet og tilhørighet.