Den palestinske shamstep-gruppa 47Soul, den albumaktuelle rapperen Unge Beirut, det colombiansk-britiske musikkollektivet Mestizo og Bhangra-stjernene Angrej Ali og Sarika Gill er klare for Oslo Melas hovedscene i august.
Les om artistene her:
47Soul
– Shamstep med sylskarpe tekster og politiske budskap
For godt og vel ti år siden skapte det palestinske musikkollektivet 47Soul en musikalsk bevegelse basert på en nyskapende pan-arabisk sjanger, politisk bevissthet og et tydelig budskap om frihet og verdighet for alle mennesker.
Sjangeren de skapte ble kalt «shamstep», en blanding av folkemusikken dabke, den folkelige dansemusikken shaabi, elektronika, hiphop og dubstep, og alltid med et politisk budskap i bånn. Dermed la 47Soul grunnlaget for den nye arabiske festmusikken som både ser håpefullt fremover, men som også pleier sine historiske røtter og lar seg inspirere av den tradisjonelle dabke-sjangeren, som historisk sett har fungert som både fest- og protestmusikk.
47Soul er kjent for å skape kjempefester og får garantert hele Rådhusplassen til å bevege seg til sine rå beats, psykedeliske synths, fengende melodier og groove. Deres kraftfulle tekster på engelsk og arabisk om likeverd og frihet fremstår viktigere enn på veldig lenge.
Angrej Ali + Sarika Gill
– Bhangra for alle penga
Både Angrej Ali og Sarika Gill har gjort seg bemerket med fengende hits og dansbare rytmer, og det skrives et lite stykke bhangra-historie når de to deler scene for første gang. Dette skjer selvsagt på Oslo Mela, og med litt produsenthjelp fra Aman Hayer forvandles Rådhusplassen garantert til et enormt dansegulv i august.
Låtskriver, produsent og sanger Angrej Ali går også unner kallenavnet «The Powerhouse», mye takket være hans kraftfulle stemme og energiske opptredener. Med låta «Tharti Hilde» sang han seg inn i det musikalske toppsjiktet, men også hits som «Phattey Chak», «Nachdi de» og «Jatt Di Akh» sørger for god kok på dansegulv over hele verden.
Med sanger om kjærlighet, kjærlighetssorg og personlig styrke synger Sarika Gill seg rett inn i hjertene til lytterne sine. Hennes eksperimentering med både moderne popmusikk, karibiske rytmer og tradisjonsmusikk fra Punjab har bidratt til å sette nye trender for bhangra-sjangeren, og takket være hits som «Badmash», «Lahore» og «Gora Rang» har hun etablert seg som en av dagens store kvinnelige bhangra-artister.
Unge Beirut
– Dansbare beats og arabiske melodier
Med røtter fra både Palestina og Libanon, tar Unge Beirut med seg det melodiske soundet fra Midtøsten og blander det med vestlig hiphop. Dette har gjort ham til både en av norsk raps mest interessante og ambisiøse stemmer, men også til frontfigur for det sørlandske rapmiljøet.
Unge Beirut, eller Elias Tchaba som han egentlig heter, ble Spellemann-nominert for debutalbumet «Hevnen Er Søt, Men Jeg Tilgir Deg» som kom i 2018. I 2019 slapp han hitlåta «Lowkey/Highkey» og flere singler og utgivelser, blant annet «Himmelen Remix» som hadde premiere på NRK P3-programmet «HAIK». Andrealbumet «Du Ødela Det Eneste Nydelige» (D.Ø.D.E.N) kom i 2021 etterfulgt av kortfilmen «Gutten Som Levde Evig», laget i sammenheng med albumet.
Nå er den unge rapperen med hardtslående tekster og myke sørlandsdialekten ute med album «Fra Midtøstens Paris» og et budskap om både alvor og håp.
Mestizo
– Improviserende og rytmisk musikk som blander tradisjoner og sjangre
De fire siste årene har saksofonist og grunnlegger av gruppa Steam Down, Ahnansé, og multi-instrumentalist og sjef for Mambo Negro Records, Daniel Michel, bygget en musikalsk bro mellom deres to musikalske verdener og sammen skapt et nytt lydbilde basert på colombiansk folkemusikk, London jazz og hiphop.
Mestizo er et kreativt og musikalsk kollektiv som fusjonerer colombianske musikktradisjoner som currulao og cumbia, med svingende salsa, lyrisk rap, en dose funk og uforutsigbare elektronika- og jazzimprovisasjoner. Det London-baserte kollektivet består av 13 musikere og sangere fra ulike bakgrunner og tradisjoner, og sammen tegner tykke linjer fra byens afro-latinske miljø, via hiphop-scenen og til den colombianske folkemusikken. Resultatet er groovy og funky musikk mikset sammen av urfolkstradisjoner, britisk diasporamusikk og karibiske rytmer.