- Dette arrangement har allerede funnet sted.
India: Fra regional makt til global supermakt + åpningsinnlegg ved Dilip Menon
tirsdag 16. april
- 17:30
India har gått fra å være en regional aktør i et anspent forhold til Pakistan, til å bli en ambisiøs stormakt som spiller en stadig større rolle internasjonalt. I dag er India på lik linje med USA, Australia og Japan en del av Quad. Landet har stor tilstedeværelse i Midtøsten, det utfordrer Kina i Sørøst-Asia, dets farmasøytiske produkter dominerer i Afrika, dets krigsskip patruljerer i Det indiske hav, det har etablert forskningsstasjoner i Arktis og i Antarktis. India har endog satt en rakett på månen. Men dette handler ikke bare om geopolitikk; India forventer å bli sett og respektert. Landets befolkningsstørrelse og størrelsen på økonomien, kombinert med en nyvunnet selvfølelse og ambisjon, vil påvirke verden, inkludert Europa og Norge.
I denne panelsamtalen spør vi: Hva består denne selvfølelsen av? Og hva ønsker India å gjøre med sine ambisjoner og sin nye makt?
Det blir åpningsinnlegg ved Dilip Menon, professor i historie og internasjonale relasjoner, og direktør ved Senteret for indiske studier i Afrika ved Universitetet i Witwatersrand, Sør-Afrika. Han har skrevet flere bøker, inkludert Elementary Aspects of the Political: Histories from the Global South and Changing Theory: Concepts from the Global South. Temaet for innlegget på Melahuset er «India and the Global South: postcolonial engagements?»
Etter Menons innlegg blir det en panelsamtale med:
- Sunniva Engh, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og forsker for øyeblikket på Indias utenriks- og sikkerhetspolitikk og asiatiske stormaktsrelasjoner.
- Acquino Vimal, Indias ambassadør i Oslo, og som tidligere har jobbet i Beijing, Kuala Lumpur og Islamabad.
- Henrik Chetan Aspengren er forsker og senior analytiker ved Utrikespolitiska institutet i Sverige, og for øyeblikket prosjektleder for «Project for Nordic-India Relations» (PNIR) ved deres Asiaprogram.
Dørene åpner kl. 17:30 og paneldebatten starter kl. 18:00
Åpent for alle. Fri adgang.
Arrangementet er støttet av UiO:Democracy og Fritt Ord