De første artistene er klare for Oslo Mela 2025

Mela251920x1080 100

Det progressive tamilske folkrockbandet 9 grader nord, den eksperimentelle samiske artisten Katarina Barruk, den grensesprengende norsk-gambiske artisten Mariama Ndure og den nyskapende cuatro-spilleren Fabiola Méndez er klare for Oslo Mela 2025.

Årets festival arrangeres 15. til 17. august på Rådhusplassen i Oslo. Det er gratis inngang til festivalen.

Om artistene: 

Mela251080x1080 1009 grader nord

– Et musikalsk kraftsenter  

Energisk, progressiv og fengende er bare noen av synonymene som kan brukes for å beskrive musikken og konsertene til 9 grader nord. Det tamilske folkrockbandet består av søstrene Mira og Dipha Thiruchelvam, Jakob Sisselson Hamre og Jakob Sønnesyn, og sammen har de skapt en kraftfull og særegen musikkstil inspirert av blant annet karnatisk musikk, baila og tamilsk folkemusikk.

På 80-tallet flyktet foreldrene til Mira og Dipha fra borgerkrigen på Sri Lanka, og deres dedikasjon til å ivareta den tamilske kulturarven har også blitt en drivkraft for bandet. De har gitt ut to kritikerroste album; debutalbumet «Jaffna» og oppfølgeralbumet «Yalpanam», som de vant Spellemannsprisen i kategorien «Åpen Klasse» for i 2023. Begge titlene viser til foreldrenes hjemby på Sri Lanka: Jaffna er det byen ble kalt etter den britiske koloniseringen, mens Yalpanam er det gamle, originale navnet på byen.

9 grader nord har vært konsert- og festivalfavoritter over hele Norge i noen år nå og vi gleder oss til å endelig se dem på Oslo Melas hovedscene.


Katarina BarrukKatarina Barruk

– Eksperimentell pop, joik og improvisasjon

Med en imponerende stemme, sterke tilstedeværelse på scenen og en jordnær blanding av eksperimentell popmusikk, tradisjonell joik og improvisasjon, er det helt fortjent at Katarina Barruk beskrives som en av Sábmies mest talentfulle artister.

Katarina Barruk synger på morsmålet sitt umesamisk, et språk som er på UNESCOs røde liste over kritiske truede språk og som i dag snakkes av rundt 100 mennesker. Med sin kombinasjon av joik, elektroniske toner og kontemporære pop skaper hun dermed større plass for både det umesamiske språket og kulturarv.

Etter konserten hennes på Øya i 2023 ble hun omtalt som «Øya’s biggest revelations» av det britiske magasinet The Line of Best Fit. Siden den gang har hun fortsatt å imponere på alt fra Iceland Airwaves, Polarjazz, Reeperbahn og WOMEX, og denne sommeren kan publikum på alt fra Roskilde Festival til Oslo Mela oppleve Katarina Barruks episke musikk på scenen.


Mariama NdureMariama Ndure

– Personlig og banebrytende musikk

Med et unikt uttrykk som er inspirert av alt fra vestafrikanske musikk, som madinka og wolof-tradisjoner fra Gambia, til soul, hiphop, r&b, moderne jazz og improvisasjon, vever Mariama Ndure sammen ulike elementer fra sin kulturarv.

Hennes musikalske reise bærer preg av oppveksten i Norge med to gambiske foreldre og utdannelsen ved både Berklee College of Music og Norges Musikkhøgskole i Oslo, og er en sjelfull og intuitiv musikalsk fusjon der hun utforsker sin egen stemme og identitet samtidig som hun hedrer sine forfedres røtter.

I 2024 slapp Mariama Ndure sitt kritikerroste debutalbum «Rituals» som Bergensavisen kåret til en av fjorårets beste utgivelser, og konserten hennes på Melahuset 8. mars i år ga oss en kraftfull smakebit på hva vi kan vente oss når hun opptrer med fullt band på Rådhusplassen i august.


Fabiola MéndezFabiola Méndez

– Tradisjonsmusikk i en moderne innpakning

Med strengeinstrumentet cuatro som signatur forener Fabiola Méndez den puertorikanske tradisjonsmusikken med moderne musikalske impulser.

Puerto Ricos nasjonalinstrument cuatro ble opprinnelig spilt av tainoene, slaver på flukt og europeiske utbrytere som hadde til felles at de hadde rømt opp i fjellene på Puerto Rico for å unnslippe de spanske kolonialistene. Her etablerte de et jordbrukssamfunn, jíbaro, som i dag er en viktig del av Puerto Ricos identitet og musikalske- og kulturelle arv. En arv som videreføres av ny generasjon unge og innovative musikere som Fabiola Méndez.

Fabiola Méndez er den første til å bli uteksaminert fra det anerkjente Berklee College of Music med cuatro som hovedinstrument. På sin Tiny Desk-konsert i september 2024 viste hun at cuatroen både er en del av en rik afro-karibisk kultur og et instrument som kler alt fra jazz til ulike latin-amerikanske rytmer, og i april fikk hun igjen vist sin smittende spilleglede da hun spilte sammen med Bad Bunny i hans Tiny Desk-debut.


Publisert 23. april 2025